2012-11-13

Apie neįprastą būdą įprastam dalykui gaminti

Obuolių pyragas daugeliui mūsų jau seniausiai tapęs tarsi kokiu rudens simboliu: juk nuostabu šaltą ir tamsų vakarą pasimėgauti karšto, bet kartu gaivaus pyrago gabalėliu, o norint kažko ypatingo - dar ir pasilepinti rutuliuku riebių pieniškų ledų...
Per gyvenimą esu iškepusi ir išragavusi tiiieeek įvairių obuolių pyrago variantų, kad išsirinkti patį pačiausią praktiškai neįmanoma... Ir vienas skanus, ir kitas... Yra tik dvi smulkmenos, galinčios absoliučiai sugadinti net ir labiausiai vykusį obuolių pyragą: tai prieš kepant nenulupta obuolio žievelė bei neatidžiai išimti sėklalizdžiai. Ganėtinai fui, turiu pasakyti. Žinoma, dėl žievelių ginčytis gal ir nereikėtų: tai absoliučiai skonio ir vitaminų poreikio reikalas. Nu bet tos mažos, kietos ir aštrios sėklalizdžio atplaišos... Malonumas būtų toks pat, jeigu reikėtų graužti sriuboje virusį lauro lapą ar valgant nuostabų suši rasti žuvies žvyną. Įsivaizduojat?.. Todėl aš esu šalininkė ilgesnio pasiterliojimo prieš kepant, kad paskui būtų galima atsipalaiduoti ir tiesiog mėgautis.
Dar vienas svarbus gero pyrago kriterijus, mano galva, tinkamas šlapumas. Mėgstu pyragus (ne tik su obuoliais), kuriuose dominuoja įdaras, o ne pats pyragas. Žodžiu, jeigu pyragą galima skanauti niekuo neužsigeriant, jis - geras. Ir visgi pasitaiko išimčių. Štai vieną tokių išbandžiau prieš pora dienų. Pyragas, kuriam nereikia nei vieno kiaušinio. Kurio tešlos nereikia nei minkyti, nei plakti, nei kildinti. Ir dar vienas didžiulis pliusas: jam reikia net pusantro kilogramo obuolių! Argi ne fantastiškas išsigelbėjimas tūlam lietuviui, kurį šiemet obuolių derlius ne tik nudžiugino, bet ir užpuolė?
Viskas, užteks kalbų, imamės darbo.

Sluoksniuotam obuolių pyragui reikės:

1 stiklinės miltų,
1 stiklinės manų kruopų,
1 stiklinės cukraus,
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
170 gramų šalto sviesto.

Įdarui:
1,5 kilogramo obuolių,
2 valgomųjų šaukštų cinamono.

Nulupkit ir išdarinėkit obuolius. Sutarkuokit juos paprasčiausia tarka ir sumaišykit su cinamonu. Pati dėčiau jo daugiau nei du šaukštus, tačiau namuose yra vienas valgytojas, ne itin prijaučiantis šiam nuostabiam obuolių draugui.
Tešlai sumaišykite miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius.
Imkite 24-25 centimetrų skersmens tortinę (atsegamą) kepimo formą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Ant formos dugno suberkite trečdalį tešlos ir tolygiai paskirstykite šaukštu. Ant šio sluoksnio sudėkite pusę obuolių masės, ją taip pat paskirstykit šaukštu. Ant obuolių vėl pilkite sluoksnį tešlos. Tada likusius obuolius. Tada - likusią tešlą. Kol iki 180 laipsnių įkais orkaitė, ant viso jau susluoksniuoto pyrago ta pačia paprasta tarka užtarkuokit šaltą sviestą. Orkaitei įkaitus, šaukit jon pyragą ir kepkit apie 60 minučių (man prireikė truputį daugiau).
Šio neįprasto obuolių pyrago paslaptis ta, kad karštyje tirpdamas sviestas bei vientisa mase virstantys obuoliai sujungs visus biriuosius ingridientus į pačią tikriausią tešlą, todėl Jums nereikės nei pirštelio pajudinti. Pyragas gaunasi nuostabus: drėgnas, nepernelyg saldus, turintis traškią plutelę ir lengvai pjaustomas. Turi jis tik vieną - visiems obuolių pyragams būdingą - minusiuką: yra bais nefotogeniškas. Bet, kai geriau pagalvoji, ne fotografuot mes čia susirinkom!

Taigi nieko nelaukit ir išmėginkit - neabejoju, liksit labai patenkinti rezultatu.
Šiltos ir neįprastos Jums savaitės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą